ISU KESELAMATAN PRODUK PENGGUNA DI MALAYSIA
Sejak tahun 2006, penduduk di Malaysia telah menyaksikan
pelbagai skandal keselamatan produk pengguna di Malaysia dan antarabangsa
bermula dengan keracunan makanan di sekolah sehinggalah pencemaran mentega
kacang dengan bakteria Salmonella pada tahun ini, 2009. Sejak krisis
keselamatan alat permainan kanak-kanak pada tahun 2007, Amerika Syarikat,
Kanada dan Kesatuan Eropah telah mengambil langkah-langkah memperbaiki lagi
peraturan keselamatan produk di negara masing-masing.
Tindakan yang paling ketara
adalah Akta Penambahbaikan Keselamatan Produk Pengguna Amerika Syarikat (atau
US Consumer Product Safety Improvement Act). Deretan skandal keselamatan
makanan baru-baru ini telah mendesak tinjauan semula dan penambahbaikan tugas
dan tanggungjawab badan Pentadbiran Makanan dan Dadah (Food and Drug
Administration – FDA) Amerika Syarikat, dari segi undang-undang dan peruntukan
kewangan.
FDA telah dikritik oleh pengguna dan industri di Amerika Syarikat ke atas
pencemaran bekalan mentega kacang daripada Peanut Corporation of America (PCA)
akhir tahun 2008 dan awal tahun 2009. Laporan menyatakan bahawa FDA tidak
meningkatkan kekerapan pemeriksaan ke atas kilang PCA walaupun kunjungan pada
tahun 2007 menunjukkan bukti pencemaran bakteria Salmonella pada masa
itu.
Undang-undang di bawah FDA dan hasil kajian FDA pula kerap dirujuk oleh
agensi-agensi yang berkenaan di Malaysia, terutamanya Bahagian Kawalan
Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKKM) dan Badan Pengawalan Farmaseutikal
Kebangsaan (BPFK).
Selepas pelbagai masalah keselamatan makanan beberapa tahun kebelakangan ini,
Amerika Syarikat, China dan Kesatuan Eropah (pengeksport dan pengimport) telah
meninjau dan mengetatkan lagi peraturan berkaitan keselamatan makanan.
No comments:
Post a Comment